1 av 3
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Ulf Olsson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar

Snart säsong för söta gubbar

1:27 min

De svenska frilandsodlade jordgubbarna är på gång. Om bara ett par veckor är de första gubbarna mogna. Nu är blomningen i full gång, bland annat hos Ulf Olsson som är jordgubbsodlare i Läckeby utanför Kalmar.

– Kring månadsskiftet börjar det komma lite röda jordgubbar och efter den femte eller tionde är det full skörd, säger han.

Det här är en ganska normal säsong så här långt, de första gubbarna brukar komma runt den första juni.

Frost i Polen

Det kan till och med bli lite bättre än vanligt för de svenska jordgubbsodlarna, eftersom Polen drabbats av frost som förstört många blommor. Skörden där blir mycket, mycket mindre än vanligt.

Det borde dock inte påverka priserna här, eftersom polska bär utreslutande går till livsmedelsindustrin och blir saft bland annat.

Från växthus redan nu

Redan nu finns svenska bär att köpa, men det handlar om växthusodlade. Ulf Olsson säljer sådana i ett stånd utanför Rockneby. Den riktiga säsongen kommer först med de gubbar som odlats utomhus.

– Det är stor skillnad på de frilandsodlade, de är mycket sötare, säger Ulf Olsson som kan räkna med betydligt mer kunder när de frilandsodlade gubbarna hamnar på bordet intill vägen.

– Nu är det mer till en tårta eller något speciellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista