1 av 2
Foto: Ottenby fågelstation
2 av 2
Sveriges ornitologiska förening inledde 15 mars traditionsenligt ringmärkningen av flyttfåglar vid Ottenby fågelstation på Ölands södra udde. Här en gärdsmyg. Foto: Linus Hedh/Ottenby Fågelstation/Scanpix.
Ottenby

Ingen stress på Ottenby

1:15 min

Det har fångats ovanligt få fåglar vid Ottenby fågelstation den här våren. Så här års är brukar det vara hektiskt och svårt för ringmärkarna att hinna med, men inte den här våren. När vädret är bra orkar fåglarna flyga längre och landar därför inte i Ottenby.

Det handlar dock inte om försenade flyttfåglar eller att många dött under vintern, utan istället är det vädret som styr, och det har varit bra för flyttfåglarna.

– Är det fint väder som det varit de här dagarna, då sticker de så långt de kan och de rastar hellre i Ottenby lund där det är gott om skydd och gott om föda, det säger Magnus Hellström, stationschef på Ottenby fågelstation.

Orkar längre än till Ottenby

Varje meter räknas för flyttfåglarna, framför allt när det är besvärlig väder, då är det ofta så att fåglarna precis har kraft att ta sig till Ottenby fågelstation. Där dråsar de ner och börjar leta efter mat. De få kilometer som är till Ottenby lund där det finns mer mat är helt enkelt mer än de klarar av att flyga.

Men i år har väder och vindar varit på fåglarnas sida och många har passerat fågelstationen utan att stanna.

Sämre underlag

Det innebär att underlaget för ringmärkarna som bland annat tittar på om olika arter ökar eller minskar blir sämre. Men en dålig säsong betyder inte att man tappar kontrollen över vad som händer hos flyttfåglarna.

– När vi använder siffrorna ordentligt räknar vi ut medelvärden på minst tre, fyra år, för just att blir av med den här typen av variationer, säger Magnus Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista