Just nu är det mycket vilt på vägarna, även där det finns viltstängsel. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Småland

Se upp för rådjur och älg på vägen

1:55 min

Det är mycket vilt i omlopp just nu eftersom älgar och rådjur är mitt uppe i att stöta bort sina fjolårskalvar och kid. Även på vägar med viltstängsel kommer det dagliga rapporter om stressade djur på fel sida av stängslet.

– En del djur tar sig över stängslet, men det kan också vara så att de viltstängselgrindar som finns ibland lämnas öppna. Då tar sig djuren in och har sedan svårt att ta sig ut, sägerTorbjörn Axelsson på Trafikverket i Kronoberg.

Det är inte så att ni från Trafikverket är för dåliga på att laga stängsel när träd blåst ner till exempel?

– Det vill jag nog inte påstå att vi är, vi har folk som patrullerar vägnätet var tredje dag eller en gång i veckan.

Viltstängsel kan ge falsk trygghet

Nästan varje dag varnar vi i radion för djur som har kommit in på fel sida av viltstängslet. Ofta gäller det E4:an mellan Ljungby och Värnamo. För många trafikanter kan viltstängsel ge lite av en falsk trygghet.

– Det kanske är så att man blir lite mindre vaksam, men man håller lite koll på kanterna ändå tycker jag, säger Monica Gustavsson.

På en del håll i landet underlättar man för viltet genom att bygga olika typer av passager, viltuthopp till exempel så att djur som kommit in på vägen lättare ska kunna ta sig ut.

Passager på försök

På riksväg 23 nordöst om Växjö finns passager på försök på några ställen och Torbjörn Axelsson på Trafikverket säger att det kan bli mer sådant i Kronoberg framöver.

– Man får utvärdera det som är på 23:an och visar det sig att det gör nytta och har varit bra så är Trafikverket inte främmande för att fortsätta ett sådant arbete.

Vad ska man göra som trafikant om man ser ett stressat djur innanför stängslet?

– Det bästa är att ta kontakt med trafikradion och varna andra trafikanter, man kan också ta kontakt med trafikledningscentralen på Trafikverket så ser vi till att vår entreprenör kollar upp det, säger Torbjörn Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista