Foto: Joel Fischer/Scanpix.
Östergötland/Kalmar län

Stort kyrkomöte i Linköping

1:22 min

Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan har slagits samman till ett nytt samfund med arbetsnamnet Gemensam Framtid. Och nu under Kristi Himmelsfärdshelgen håller de sin första kyrkokonferens som ny kyrka - i Linköping.

– Vi är ju tre gamla samfund som går ihop till ett, säger Karl Lantz som är ombud för Oskarshamns baptistförsamling.

Vad är det som ska bestämmas här inne?

– Allt möjligt - ny kyrkoledare, ny kyrkostyrelse, vad vi ska göra, varför vi finns till.

Ingen ny idé

Förra sommaren bestämdes det att de tre samfunden ska slås samman. Men det är ingen ny idé, det har funnits diskussioner kring en sammanslagning under många år. En stötesten har tidigare varit dopet, där Metodistkyrkan har döpt även barn medan de andra två enbart har haft vuxendop. Nu är den gemensamma ståndpunkten att barndop är okej, men att det är upp till varje församling att avgöra.

Spännande sammanslagning

Gurli Börjesson, som är med i Missionskyrkan i Linköping, tycker att sammanslagningen är spännande.

– Jag tycker det är jättebra, för vi är på väg mot samma mål och jobbar för samma saker. Då känns det konstigt om vi ska vara i olika kyrkor, säger hon.

Kommer det att bli någon skillnad för er som församing?

– Jag tror att samarbetet mellan de kyrkor och församlingar som finns nu kommer att utökas. Sedan tar det nog kanske några år till innan alltihop känns färdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista