Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Sandvik

Originell sommarstuga till salu

Sommarstuga till salu på Öland – en bunker
1:19 min

Sveriges mest originella sommarstuga är till salu och den finns på Öland. Det är många som är intresserade av bunkern som användes som kulsprutenäste på 1940-talet, men än så länge är den till salu. Det kan inte vara läget som är fel iallafall, vid havet i Sandvik på norra Öland.

Bunkern ser inte ut mycket för världen. Liknar mest en stenhög med en liten skorsten på, men den ligger bra till, bara någon meter till vattenkanten.

Kulsprutenäste

Förr i tiden under 1940-talet användes den gamla betongbunkern som ett kulsprutenäste för att försvara hamninloppet till Sandvik. Men det var då det. På 1990-talet köpts den av Alvar Norén som renoverade fästet inuti. Där ligger det klinkers på golvet och skottgluggarna har täckts av plexiglas som gulnat. Sen finns det en kamin som ska värma och det kan det behövs för det blir nog svalt även om solen ligger på. 15 kvadratmeter stor är den.

-- Om man jämför med en fiskebod så är det billigt, för fiskebodar kostar normalt betydligt mer. Därför tycker jag att priset är rätt, säger Alvar Norén till P4 Kalmar.

Utsatt läge

Det blåser kraftigt och jag kan knappt hålla i mikrofonen när jag står här vid bunkern. För det är utsatt läge minst sagt. Men Alvar tycker att det får man ta om man ska bo så här vackert.

-- Det är klart att det är blåsigt. Det är det överallt på Öland. Närmare kusten än så här kan man inte komma, säger Alvar Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".