Flygfoto: Gunnar Britse.
Västervik

Rykten om Gotlandsfärja till Västervik

5:17 min

Region Gotland har fått frågor från ytterligare ett rederi som vill börja köra färjor till ön. Enligt tidningsuppgifter ska turerna gå till Västervik på fastlandet. "Jag ser mer möjligheter än hinder" säger hamnchefen på Gotland.

Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson har fått förfrågningar om att se över möjligheterna för ytterligare ett rederi att köra passagerartrafik mellan Visby och fastlandet. Han är mycket förtegen och vill av affärstekniska skäl inte berätta mer än att han utreder möjligheterna.

Vill få in mycket trafik

Enligt Mats Eriksson är det inte ovanligt att de får förfrågningar som sedan inte leder vidare, men om det här är en seriös förfrågan eller inte vill han inte uttala sig om.

Även om det är trångt i hamnen i Visby, så vill hamnchefen göra allt han kan för att hitta en lösning:

– Jag ser mer möjligheter än hinder. En av mina uppgifter är att få in så mycket trafik som möjligt i Visby hamn och andra hamnar på Gotland.

Goda förutsättningar

Vilken fastlandshamn trafiken skulle gå till vill hamnchefen inte berätta, men enligt uppgifter i Gotlands Allehanda är det Västervik det handlar om – en hamn som av Trafikverket tidigare pekats ut som lämplig hamn just för Gotlandstrafik. 

Det är kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Harald Hjalmarsson (M) snabb att påpeka. Han säger att de rustat upp farleden, byggt ringled runt stadens centrum och att järnvägen rustats upp och därför finns det goda tekniska förutsättningar för färjetrafik med start sommaren 2013.

Hjalmarsson hoppas

Det gäller bara att det hemlighetsfulla rederiet kan få ihop ekonomin. Och Harald Hjalmarsson hoppas att de också ska få ut nåt av satsningen, om den blir av:

– Om det är bra tider ur ett Västerviksperspektiv kan det betyda mycket, så att vi inte bara blir en transportnod utan att man tillbringar en del av sin tid här, säger Harald Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista