Nu försvinner gräset. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Färjestaden

Får inte behålla strandskydd

1:21 min

Efter 14 år ger Björn Sundeby i Färjestaden upp kampen mot myndigheterna. Han har kämpat i olika rättsinstanser för att få ha kvar de förbättringar han ansett han gjort vid strandkanten på sin tomt mot Kalmarsund, men nu försvinner de.

Idag började en grävmaskin ta bort jordmassorna och stenarna han lagt upp vid stranden.

– Jag tycker att det är vemodigt. Jag har gjort det på ett perfekt sätt med en miljökonsekvensbeskrivning som visar på att det inte är någon miljöolägenhet på något vis, säger Björn Sundeby.

Grävmaskinen tar sakta och försiktigt bort både jorden och de stora stenbumlingar som lagts dit vid vattenkanten så att inte jorden ska spolas ut i havet. Allt ska bli som det en gång var innan han började fylla ut. Då var det dy och vass här så man inte kunde gå.

Björn Sundeby började fylla ut marken när han tog över fastigheten i mitten av 90-talet. Han gjorde det på det sätt som han hade hört att man gjort på flera håll på Öland utan att myndigheter reagerat. Men en person protesterade mot det och så var ärendet igång.

Under tiden som han stridit mot myndigheterna så har områden i närheten fyllts ut utan att något reagerat. Så Björn Sundeby undrar var likheten är inför strandskyddslagen.

– Det är absurt att jag ska behöva gräva upp 200 kvadratmeter när kommunen fyllt ut 9 000 kvadratmeter och en annan markägare har fyllt ut 1 000 kvadratmeter och fått godkänt i efterhand. Rättvisan finns ju inte, säger han.

Men han tänker inte agera mot dem utan tycker att det är en utveckling och uppsnyggning av områdena. Men han skulle vilja bli behandlad på samma sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista