Gunnar Boman, tidigare turistchef i Västervik, står utanför den kaj som Gotlandsfärjor kan komma att lägga till vid sommaren 2013. Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Västervik/Visby

Västerviksbor vill se färja till Gotland

1:37 min

Planerna på färjetrafik mellan Västervik och Visby verkar glädja Västerviksborna. P4Kalmar kunde i morse berätta om att stort rederi sägs vara intresserat av att nästa sommar starta upp en ny färjelinje mellan städerna under sommarmånaderna.

– Det känns väl bra tycker jag, för jag kan sakna det. Jag kommer ihåg när jag var på klassresa en gång, då åkte vi dit, säger en Västerviksbo

Men räcker det inte med att man kan åka från Oskarshamn då?

– Nä, Västervik är bättre!

Det är snart 25 år sedan färjetrafiken mellan Visby och Västervik lades ned, men nästa sommar kan den gamla traditionen alltså återupptas. Det är dock med betoning på kan, för ännu har inga tydliga besked om planerna eller om vilka som ligger bakom presenterats. Gunnar Boman, idag vd på Lysingsbadet i Västervik, var tidigare turistchef i kommunen och jobbade då hårt för att återuppta färjetrafiken.

– Det klart att det är en bra grej, sedan skall man inte överdriva effekten för Västervik av en Gotlandstrafik, säger Gunnar Boman.

Hur menar du då?

– Jag tror att det beror helt och hållet på hur tidtabellen ser ut. För att de flesta resenärerna kommer från södra delen av Sverige och det är inte längre till Västervik än att man fortsätter över till Gotland ganska direkt. Är det bekväma tider tror jag inte att Västervik får så mycket övernattningar, säger Gunnar Boman.

Den gotländske företagaren Pigge Werkelin har tidigare visat intresse för att på nytt starta en färjelinje från Västervik till Gotland. Men när P4Kalmar pratade med honom i förmiddags ville han inte säga något om sin inblandning i planerna för 2013.

Ser ett motstånd mot fler färjor

Pigge Werkelin säger däremot att det finns ett motstånd till fler färjor hos företaget Gotland Promotion som handlägger 1/4-del av alla semesterbokningar på ön, och som är ensamma om att erbjuda paket om både resa och boende. Motståndet skulle enligt Werkelin komma genom att det företaget till stor del ägs av Rederi AB Gotland, som idag kör färjorna från Oskarshamn och Nynäshamn. Från företagets sida tillbakavisar man den kritiken och säger att man välkomnar alla rederier att höra av sig till dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista