Johan Persson (S) Arkivfoto: Simon Leijnse/SR
Kalmar

Budget i Kalmar utan MP

1:29 min

I dag presenterade majoriteten i Kalmar, Socialdemokraterna och Vänsterparitet  sin budget, den första sedan miljöpariet ställs utanför samarbetet. Bland annat handlar det om besparingar i skola och äldreomsorg. Men också utförsäljningar av fastigheter

Det är en budget som för nästa år omsluter närmare tre miljarder kronor, den innehåller satsningar och investeringar  på upp till en miljard under de närmaste tre åren. Det trots att omvärlden nu är skakig och det kan naturligt omkullkasta planera

I planerna  ligger också en stor utförsäljning av kommunala fastigheter.

Färre elever i skolan

Men det handlar också om en anpassning där skolan får minskat anslag i takt med krympande elevunderlag och omsorgens av de äldre som blir fler får minskade anslag. Där handlar det mycket om effektiviseringar och en anpassning till standardkostnader. 

Det vill säga till de kommuner som har lägre kostnader som kan driva vård och omsorg billigare än Kalmar.

 – Det har varit en pågående process i flera år att analysera de siffrorna. Det kommer att ske succesivt, det vi lägger in nu motsvarar mindre än en procent av omorgens budget, men det sker inte över en natt.

Men det måste drabba de som omfattas av omsorgen, de äldre?

– Jo, men vi har samtidigt gjort ordenliga analyser, vi jobbar med  utvecklingsarbete hela tiden. Vi är överens med omsorgsnämnden att vi behöver gå i den här riktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista