Redan i 14-årsåldern plockas de blivande fotbollstalangerna ut. Smålands Fotbollsförbund har ett ny strategi för att sålla bland spelarna. Foto: Sveriges Radio
Småland

Nytt sätt att hitta fotbollstalanger

Nytt sätt att rekrytera fotbollstalanger
1:55 min

För att kunna utveckla unga fotbollstalanger på bästa sätt har Smålands Fotbollförbund ändrat sitt sätt att arbeta. Istället för att fokusera på siffror, har man börjat titta på enskilda egenskaper hos spelarna, vilket har gett resultat.

– Tidigare kunde instruktörerna sitta på ett läger och säga att "honom tar vi inte ut för han är för liten". I dag är det tvärtom, säger Jonas Blomkvist, som studerar i ämnet på Linnéuniversitetet och som har tittat närmare på hur Smålands bästa fotbollsungdomar identifieras.

I unga år spelar fysiken stor roll för hur man lyckas som fotbollsspelare, men enligt Smålands Fotbollsförbund innebär det inte per automatik att samma spelare blir duktig som betydligt äldre, när kompisarna vuxit ifatt. Det i sin tur gör att man har börjat titta annorlunda på vad som är en "talang".

Målmedvetenhet och fysik

Talangutvecklarna på Smålands Fotbollförbund tittar numera på inställningen till att träna och vilja bli bättre hos en spelare. Dessutom vilken spelförståelse spelare har, och i viss mån något som kallas för "fotbollsfysik", alltså fysik som passar till just fotboll.

Med det här sättet att titta på spelare, skiljer sig Småland från andra förbund säger Jonas Blomqvist på Linnéuniversitetet.

Svenska Fotbollsförbundet imponerade

– Mycket är styrt från Svenska Fotbollförbundet, men faktum är att Smålands Fotbollsförbunds nya sätt att jobba gör att Svenska Fotbollsförbundet kommer hit istället, säger Blomkvist.

Talangidentifikationen mynnar till en början ut i elitlägret i Halmstad. Då är spelarna 14 till 15 år gamla. Med det nya arbetssättet är Smålands Fotbollförbund, enligt Jonas Blomkvist, också noga med att det inte är en förutsättning för framgång att bli uttagen till lägret.

– Har du bara motivationen att fortsätta träna, trots att du åker ur, då tror Smålands Fotbollsförbund ändå på dig som blivande fotbollsspelare, avslutar Jonas Blomkvist på Linnéuniversitetet.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".