Per Forsberg ordförande i PRO. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Västervik

Många får gå när Västervik sparar

I Västervik kan uppemot 90 personer bli av med sina arbeten inom äldreomsorgen. Det handlar om besparingsplaner som i nästa vecka väntas klubbas i socialnämnden. Nämnden väntas nämligen gå back drygt 18,5 miljoner kronor i år.

– Jag betraktar det som katastrof. Skall man inte titta på andra tjänster som är betydligt mer avlönade än vad de här är. Vi har kanske har tjänstemän som har för höga löner och inte behövs. Titta i toppen, inte i botten, säger Jan Forsberg, PRO:s ordförande i Västervik.

Sedan tidigare var det känt att kommunen varslat om att 75 tjänster i hela kommunen skulle försvinna, och en allmän återhållsamhet skulle gälla när det handlar om att tillsätta lediga tjänster. Men nu är förslaget alltså att ytterligare 63 tjänster, fördelat på mellan 80-90 personer, skall försvinna inom bara äldreomsorgen. Och varje timme som ersätts med en vikarie måste redovisas speciellt.

Inga enheter ska försvinna 

P4Kalmar har utan framgång hela dagen sökt Västerviks socialchef, Jörgen Olsson, för att höra hur han och hans kollegor resonerat när de tagit fram sitt sparförslag. Det är ännu inte klart vilka som tvingas sluta, om förslaget blir verklighet, men det kommer inte att ske genom att hela enheter läggs ned, utan snarare att några personer tvingas gå från flera olika enheter.

Snart dags för beslut

Snart ska facken och kommunen sätta sig ner och börja förhandla om frågan. Men först måste beslutet givetvis fattas, och det kommer det av allt att döma göra på när socialnämnden träffas nästa onsdag. Moderaten Peter Johansson är nämndens ordförande.

– Det som är viktigt för mig är att vi har en så bra kvalitet som möjligt, säger moderaten Peter Johansson, ordförande i socialnämnden i Västervik.

Men det går väl inte om 63 heltidtjänster försvinner?

– Nej det vet jag, därför är det viktigt att politiken följer upp och granskar, tittar så vi inte kommer upp i någon kritisk nivå, säger Peter Johansson.

Men hur kan ni garantera det?

– Vi måste följa upp, det är oerhört viktigt. Och vara ute mer och lyssna hur det faktiskt är, säger Peter Johansson.

En enhetschef inom äldreomsorgen i Västerviks kommun, som P4Kalmar pratat med idag, berättade att oron nu är stor bland de anställda och att många ännu inte riktigt förstått att de kan komma att förlora sina jobb. Chefen sa också att många redan idag känner sig stressade på jobbet och att det är tungt just nu eftersom det ju faktiskt inte är de som gjort av med pengarna från första början.

Stoppade projekt 

Det är inte bara anställda som drabbas när kommunen skall spara. Som P4 Kalmar berättat tidigare skall kommunen under detta och ytterligare två år spara 65 miljoner kronor på att stoppa, skjuta på eller förminska en rad projekt i kommunen. Det var i början av mars som vi avslöjade att kommunen tvingades låna uppemot 100 000 kronor varje dag föra att klara ha tillräckligt med pengar för att driva kommunen.

– Som skattebetalare tycker jag att det är bedrövligt. Vi har satsat pengar på kanske fel saker, haft en strategi som inte stämmer. Vi har sprängt en farled för 40 miljoner. De 40 miljonerna hade passat bra i äldreomsorgen nu, säger Jan Forsberg, ordförande PRO i Västervik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".