1 av 2
Dimen och Denja Eliassi bildar fotbollsklubb för tjejer. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
2 av 2
Multiarenan i Norrliden. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Kalmar

Fotbollsklubb ska ge tjejer plats på planen

1:25 min

Ni har ingenting här att göra och ska vara hemma och städa istället. Bland annat det har tjejer fått höra från killar som vill hålla dem borta från fotbollsplanen i Norrliden i Kalmar. Nu har tjejerna tröttnat på att höra sådant och startat en fotbollsklubb, enbart för tjejer. Dimen Eliassi är en av initiativtagarna.

– De börjar skjuta bollar på oss direkt och frågar vad vi har med fotboll att göra? De tycker att vi tjejer ska vara hemma och städa samt diska. Det är vad vi får höra väldigt ofta, säger Dimen Eliassi.

Fotbollsplanen i Norrliden, även kallad multiplanen, är väldigt populär och välbesökt, men på senare tid har det visat sig att alla inte är välkomna.

Dimen Eliassi berättar att killar brukar skjuta fotbollar som träffar tjejerna i ansiktet eller midjan för att på så sätt få bort dem från planen. Och nu har hon tillsammans med en grupp kompisar valt att starta en fotbollsklubb för tjejer.

– Det finns ett stort intresse från tjejernas sida, många gillar fotboll men det finns inget lag som ligger nära och nu kan alla intresserade tjejer vara med, säger Dimen Eliassi

Denja Eliassi är den som valt att starta igång fotbollsklubben och säger att tjejernas självförtroende kommer stärkas när de kan få spela fotboll utan att någon avbryter dem.

– Tjejerna kommer bli mer självsäkra och våga ta för sig mer och visa att de kan spela fotboll. Det är också en jämnställdhetsfråga där både killar och tjejer ska få vara med och spela, säger Denja  Eliassi.

Dimen säger att hon blir arg då killarna beter sig på sådant sätt och lägger till att så fort de stora killarna når multiplanen förstör de för tjejerna som måste gå av direkt.

muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista