Sprutor kan sprida HIV. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Kalmar

Fyra nya fall av HIV

I Kalmartrakten har fyra personer nyligen drabbats av HIV. Bara på en vecka har två nya fall konstaterats. Smittskyddsläkare Claes Söderström på länssjukhuset i Kalmar befarar att fler kan smittas.

Han uppmanar nu primärvården och akutmottagningarna att vara generösa med testning avseende hiv och hepatit C, så att smittan kan ringas in.

Smittskyddsenheten vill komma i kontakt med sprutnarkomaner som kan ha delat kanyler eller sprutor med dem som visat sig vara hiv-positiva.

Man uppmanar alla med ett pågående missbruk att testa sig.

– Även om det vi nu ser är en smitta genom delade kanyler och sprutor finns det också anledning att varna för sexuellt överförd smitta. Att använda kondom är enda sättet att säkert skydda sig mot hiv, säger Claes Söderström.

Infektionskliniken vid länssjukhuset i Kalmar har en öppen mottagning dit man kan vända sig måndag-torsdag 8-16 och fredag 8-14 om man befinner sig i riskgruppen och vill testa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista