1 av 2
En svensk dragbil fick problem på vägen. På bara några meter hann 300 liter diesel läcka ut. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 2
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar/Nybro

Dieselläcka spärrade väg 25

1:14 min

300 liter diesel läckte ut från en lastbil på väg 25 mellan Kalmar och Nybro vid lunchtid på onsdagen. I riktning mot Kalmar stängdes vägen av. Även i riktning mot Nybro var det problem att ta sig fram.

En bilist larmade om att det vällde ut diesel från en lastbil nära avfarten till Moskogen.

– Någonstans mellan Trekanten och Smedby finns en lastbil som läcker diesel. Man säger att det finns ungefär 800 liter i tanken, säger Reine Johansson som är vakthavande befäl hos polisen i Kalmar län vid 12:30.

Tanken slogs sönder

Det var formodlingen en bromsslang som gick sönder och som slog sönder bränsletanken. Ungefär 300 liter hann rinna ut innan räddningstjänsten lyckades få stopp på flödet och pumpa ur dieseln ur tanken.

– De har sugit upp mycket och det finns inga vitala vattendrag i närheten, berättar P4 Kalmars reporter Janne Rindstig på plats.

Enligt räddningstjänstens insatsledare Lennart Eriksson är det ovanligt att så mycket diesel läcker ut under en så kort tid.

– Det är ovanligt att det blir ett sådant totalhaveri, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista