Multiarenan i Norrliden. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Kalmar

Rektorn: "Vi måste jobba hårdare"

"Det är ett allvarligt problem"
1:25 min

Tjejer avvisas från fotbollsplanen på multiarenan i Norrliden i Kalmar. Killarna säger att de inte har någonting med fotboll att göra. På Kalmarsundsskolan känner rektorn Emad Soukyih inte till problemet men säger att man nu kommer att arbeta hårdare med jämställdheten i undervisningen.

– Detta låter inte alls bra och vi kommer att prata med personal på skolan så att dessa frågor tas upp i klasserna. 

P4 Kalmar har tidigare under onsdagen berättat om att tjejer som vill spela fotboll på multiarenan i Norrliden ofta stöts bort av killarna. Tjejerna får ofta höra att de borde gå hem och diska och städa – eftersom fotboll inte är någonting för dem.

"Allvarligt"

Ofta går det så långt att killarna skjuter en boll på tjejerna som träffar huvudet eller midjan, för att på så sätt få dem att gå av planen.

Rektorn på Kalmarsundsskolan säger att problemet är allvarligt, men att skolan har jobbat hårt med jämställdhetsfrågor:

– Det är ett allvarligt problem och multiarenan ska vara öppen för alla. Det är utifrån filmer och böcker som vi arbetar med jämställdhetsfrågor, eleverna får diskuttera och prata kring det. Det är en naturlig del av undervisningen – men det är uppenbart att vi behöver jobba hårdare.

"Mycket kvar att göra"

Trots att skolan jobbat länge med jämställdhetsfrågor är det ett långsiktigt arbete, säger Emad Soukyih.

– Vårt ansvar är att utbilda och arbeta med dessa frågor. Bara på ett sådan sätt får vi ett mer jämställt samhälle, uppenbart är det att det finns mycket kvar att göra.

#text=5118797#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".