Kalmar

Invandrarservice får kritik

Dålig kontroll av utbetalda pengar
1:42 min

Kalmar kommuns revisorer riktar kritik mot hur kommunens invandrarservice betalat ut ekonomiskt bistånd till flyktingar. Av de 25 slumpvis utvalda personakter som granskats innehåller flera av dem bristande dokumentation.

Det har sällan skett kontroller av kontoutdrag. Bland annat har en klient haft löneinkomster han inte redovisat. Invandrarservice har också betalat fortkörningsböter.

En klient har köpt bil utan att behöva den för att ha en skälig levnadsnivå. En annan klient har rest utomlands under sommaren – och vid hemkomsten frågades han aldrig om kostnaden för resan i stället hade behövts för hans uppehälle. Han hade dessutom fått låna pengar av invandrarservice för resan.

Vållat ekonomisk skada

Sammafattningsvis konstaterar revisorerna att de 25 personakterna visat stora brister och att det i vissa fall vållat kommunen ekonomisk skada.

Granskningen gäller bara 25 fall 2011, men ingen vet om liknade fel kan finnas flera år tillbaka i tiden.

– Det kan inte jag svara på, säger revisorn Christina Magnusson som granskat utbetalningarna.

– Det här är riktat mot nämnden och deras tillsyn.

Socialtjänsten ställer hårdare krav

Sedan en tid sköter socialtjänsten utbetalningarna av ekonomiskt bistånd till flyktingar. I övergången, när 300 familjer skulle få pengar, så kom många klagomål över att det var svårare att få bidrag och att kontrollen ökat. Stämningen blev så infekterad att socialtjänsten fick anlita extra vakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".