Kalmar

Snyggaste hamnkontoret ligger i Kalmar

Sveriges snyggaste hamnkontor finns i Kalmar. Tio hamnkontor runt om i Sverige nominerades och när juryn gått igenom bidragen stod det klart att Kalmar var vinnare. Det är Svensk Hamntidning som ges ut av Sveriges Hamnar som ligger bakom utmärkelsen.

Carl-Johan Nordheim, som är VD i Kalmar Hamn AB, var stolt när han tog emot priset.

– Det känns väldigt trevligt att få denna utmärkelse. Vi har många vackra hamnkontor runt om i Sverige och att vinna detta pris är då naturligtvis hedrande.

Funktionen är viktig

Juryns ordförande Katrin Skoglund tyckte inte det var helt lätt att utse vinnare men var ändå nöjd med resultatet. 

-- Det känns orättvist att jämföra anrika byggnader med moderna, då de inte har haft samma förutsättningar vid byggnation. Men i vårt arbete har vi lagt större vikt på funktion, placering, tydlighet och kopplingen mellan verksamhet och byggnadens omkringliggande miljö.

Juryns motivering löd:

”En enkel och tydlig form, som visar på en annan funktion än övriga hamnbyggnader. Både placering och form gör den synlig bland övriga byggnader, vilket borde vara huvudsyftet för ett hamnkontor. Byggnaden är lätt att hitta, med en tydlig entré och ett fasadmaterial som relaterar till båtar, utan att vara övertydlig i den kopplingen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista