Multiarenan i Norrliden. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Kalmar

Politiker reagerar på att tjejer stängs ute

1:29 min

Kommunstyrelsens vice ordförande Bertil Dahl (V) reagerar nu på att tjejer motas bort från fotbollsplanen i Norrliden i Kalmar. Enligt honom kan mer genustänk på fritidsgårdarna vara en del av lösningen.

Bertil Dahl ansvarar bland annat för beredning av jämställdhetsfrågor. När han hörde P4 Kalmars inslag var reaktionen att sådant inte får förekomma och att fritidsgårdar med genustänk ska vara en viktig del i arbetet mot ett mer jämställt samhälle.

Igår kunde P4 Kalmar berätta om hur killar kommer med kränkande kommentarer och skjuter fotbollar på tjejerna för att få bort dem från fotbollsplanen, multiarenan i Norrliden.

– Vi jobbar hårt med jämställdheten i Kalmar kommun. Vi vill förmedla mer jämställdhet till våra ungdomar, unga tjejer ska inte uppleva att bli behandlade såhär.

"Bättre genustänk"

Men jämställdhetsfrågan sträcker sig längre än bara på fotbollsplanen, enligt tjejerna P4 Kalmar pratat med finns det väldigt få aktiviteter som är riktade mot just dem. Bertil Dahl säger att lösningen är fritidsgårdar med bättre genustänk.

– Nu har vi en ombyggnad av fritidsgården i Funkabo där vi inför ett genustänkande, hur skapar vi en fritidsgård där både tjejer och killar tycker att de har samma möjligheter.

Tar emot idéer

Bertil Dahl säger att skolornas undervisning ska präglas av ett genustänk och att jämställdhet är ett ämne som behöver diskuteras bland eleverna.

Han säger också att om tjejerna har idéer om hur man kan göra samhället mer jämställt ska ta upp diskussionen i skolan, förvaltningar och på andra ställen.

– Vänd er till förvaltningar, skolor och andra ställen och ta upp dessa frågor. Killar och tjejer ska ha samma möjligheter och det ska man sträva efter.

#text=5118797#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista