Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Så blir du av med myrorna inomhus

5:24 min

Städa, göm maten och låt myrdosorna stå kvar på samma ställe länge. Det är expertens bästa tips för att bli kvitt myror som tar sig in i huset. "Egentligen är det väl inte myrorna som invaderar oss, utan vi som invaderar dem" säger Kurt-Olof Dahl på Anticimex i Kalmar.

– De är ute och söker föda. Normalt håller de sig utomhus, men nu när det inte finns så mycket mat så söker de sig inomhus.

Myrorna skickar ut några individer som letar efter mat. Sedan skickar de efter fler.

– En spejare går in och kollar där det är varmt. De hittar något, som brödsmulor eller lite saft, och sedan talar de om att ”här finns det föda”. Då blir det en marsch upp för att hämta det här och sedan tar de med sig det ner i boet.

Låt pucken stå kvar

Oftast är det på natten som myrorna är igång. Då kan det vara bra att gömma mat som står öppet på bord och bänkar under dagen.

– Det finns myrdosor, som vi kallar det. Det ser ut som en liten puck. De tar det och sedan bär myrorna ner giftet i boet. De här rackarna är envisa så det gäller att det där står kvar på samma ställe under lång tid. Myrorna bär ner det i boet och sedan dör det ut.

Använd inte pulver inne

En annan typ av gift är pulver som ska användas utomhus. Det ska hållas oåtkomligt från barn, men enligt Kurt-Olof Dahl är det inte så farligt för husdjur som katter och hundar.

– De brukar inte röra det där, säger han.

Om kriget mot myrorna inte går så bra så kan man försöka hålla ut. Myrorna brukar försvinna senare på sommaren.

– Det här problemet pågår fram till midsommar ungefär.

– Egentligen är det väl inte myrorna som invaderar oss utan det är vi som invaderar dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista