Denja Eliassi träffade Anders Andersson (C) på multiplanen i Norrliden. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Kalmar

Politiker möter tjejerna i Norrliden

"Politikerna kommer bara hit vart fjärde år"
1:23 min

Fritidsaktiviteter också för tjejer – det ska diskuteras när politiker träffar flickor i Norrliden utanför Kalmar. Tjejerna känner sig bortmotade från en fotbollsplan nära skolan och nu reagerar flera politiker.

P4 Kalmar berättade tidigare om att killar stänger ute tjejer från planen.

– När det är killar här så tar de över – och ingen annan får spela, säger Denja Eliassi som får ett direkt svar av Centerpartiets oppositionsråd Anders Andersson:

– Jag tycker att det är viktigt att vi från kommunen säger att det inte är okej att någon sätter upp egna regler. Det ska inte vara så att det bara är de starka som bestämmer.

Denja Eliassi är den som valt att bilda en fotbollsklubb för tjejer och på torsdagen träffade hon Anders Andersson. Han säger att en lösning på de problem som finns i dag är att fler föräldrar ska vara vakter på fotbollsplanen. Dessutom kan fritidsgårdarna ta ett större ansvar.

Vill ha egen lokal

Denja Eliassi tycker inte att det räcker:

– Tjejer går inte ens till fritidsgårdarna just för att det är flest killar där. Fritidsgårdarna vet om detta också. Nu när vi ska bilda ett fotbollslag hade vi velat ha en föreningslokal. Många känner sig också besvikna på politikerna för att de bara kommer hit vart fjärde år, säger hon.

Anders Andersson håller delvis med:

– Det är som du säger, vi politiker är för dåliga med att komma ut, vi måste vara bättre på det.

Ska resonera tillsammans

Nu lämnar Anders sitt kontor och träffar ungdomarna nästa vecka. Då ska de diskutera hur de tillsammans kan skapa fler fritidsaktiviteter som inte enbart riktar sig mot killar.

– Det är när vi sätter oss ner och resonerar som vi får klart för oss att det finns den här typen av problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".