Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Ensamkommande flyktingbarn i fokus på konferens

Nu är det rekordmånga kommuner i landet som tar emot ensamkommande flyktingbarn. 237 kommuner har mottagningar för de knappt 3 000 ensamma barn som kommer till Sverige varje år. I Kalmar län är det drygt åtta kommuner.

I dag fick runt 80 personer lära sig mer och diskutera ensamma flyktingbarn när Migrationsverket kom till länsstyrelsen.

Bland annat handlade dagen om vad man ska tänka på som god man för att kunna hjälpa de barn som man är ansvarig för. Ett annat ämne var asylprocessen som numera går betydligt snabbare än tidigare.

Bättre med snabb process 

– Jag har haft barn här under två års tid och de mår inte bra, säger Bertil Axelsson från Oskarshamn som är god man för flera ensamkommande flyktingbarn.

– Det är bättre att de får en snabb process. Målsättningen är ju tre månader och då vet de att inom tre månader avgörs det.

Får resa långt

När ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige placeras de snabbt ut i olika kommuner. Då får de en god man som ska hjälpa till. Det handlar bland annat om ekonomiska frågor, men också om mycket i asylprocessen.

Därför blir det många resor till Malmö där Migrationsverket har verksamhet. Ofta ska barnen tillbaka dit i stort sett direkt när de slagit sig ner i en kommun, som Oskarshamn till exempel.

Även om Bertil Axelsson tycker att en snabb process är bra så tycker han inte om att barnen tvingas till långa resor:

– Det är beklämmande att man inte använder videosalen i Högsby. För det är jobbigt, de är trötta de är spända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista