Strejkvakter på ett bygge i Jönköping. Arkivfoto: Anna Hållams/Scanpix.
Sverige

Byggstrejken är avblåst – nytt avtal klart

Efter förhandlingar en bit in på natten har arbetsgivare och fack i byggkonflikten nu enats om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses strejken och lockouten som berört cirka 4 500 anställda.

Strejken som inleddes den 25 april och som fått flera stora byggarbetsplatser att delvis stå stilla är över. Parterna enades efter intensiva förhandlingar i går som drog ut på tiden ända in på natten. Det nya kollektivavtalet för plåtslagare och VVS-arbetare är en kompromiss, som alltid när avtal på arbetsmarknaden sluts.

Facket Byggnads hade krävt att arbetstiden kortas med ytterligare sju timmar, arbetsgivarna i VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund sa nej, och nu blir det fyra timmar. Den samlade arbetstidsförkortningen uppgår nu till 37 timmar. Facket lyfter fram att arbetsgivarnas rätt att beordra övertid nu tas bort och blir frivillig.

Arbetsgivarsidan har uppskattat att konflikten kostat dem cirka 200 miljoner kronor per dag, den senaste veckan.

Lönerna i det nya avtalet höjs med mellan 687 och 748 kronor per månad, enligt ett pressmeddelande från facket Byggnads. Enligt arbetsgivarna innebär det kostnadsökningar med 2,6 procent, i nivå med vad andra har fått den här avtalsrörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista