1 av 2
Hugo Nigran och Sofie Johansson på Ludvigsborgsskolan i Västervik gillar praktik. Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio
2 av 2
Praktiksamordnaren Katja Kravtchouk. Foto Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Västervik

Databas ska ge rätt praktikplats

Elever hoppas på större valfrihet
1:34 min

Det skall bli lättare för skolelever i Västervik att få en praktikplats, och därmed ta sitt första steg på arbetsmarknaden. Det är förhoppningen när kommunen nu skall starta en ny databas där företag som vill ta emot praktikanter finns registrerade.

Tanken är att ungdomarna då ska söka efter platser som passar just dem.

– Man brukar väl gå till kanske vad ens föräldrar känner eller jobbar med. Det är väl bättre att man går på det man själv tycker eller vill bli, säger Sofie Johansson på Ludvigsborgsskolan i Västervik, som gillar tanken med den nya databasen.

I ett projekt fram till 2013 skall kommunen bygga upp en databas där de runt 300 eleverna i årskurs 8 och 9 på de kommunala högstadieskolorna i Västervik kan anmäla sitt intresse för praktik på olika företag. Är det flera sökande per plats så lottar datorn automatiskt ut vem som får den. Just nu håller praktiksammordnaren Katja Kravtchouk på att samla in så många intresserade företag som möjligt. Under denna, den första veckan, har två företag anmält sitt intresse.

– Praon är ju den viktiga första kontakten med arbetslivet. Det kan för rätt många var den första referensen. De elever som tillexempel alltid går och jobbar hos sina föräldrar kommer ha möjligheten att bli uppvaktade av andra företag och hitta andra praomöjligheter, säger Katja Kravchouk.

Men har företagen tid att ta emot en praktikant?

– Ja vissa har det. Vissa har det inte och det skall man ju acceptera, säger Katja Kravchouk.

Idén kommer från Göteborg där de sedan flera år tillbaka finns en liknande databas. Blir projektet lika lyckat här i Västervik så hoppas Katja Kravtchuck på att det blir permanent. Att det skulle få eleverna att slappna av istället för att aktivt söka praktikplats, och på så vis går miste om den lärdomen det tror hon inte, för de som vill kan fortfarande fixa sin plats på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".