De utländska bärplockarnas situation är mycket utsatt eftersom de ofta inte pratar svenska och inte vet vad en rimlig lön i Sverige innebär, säger professor Charles Woolfson. Foto: Karin Grip/Scanpix.
Sverige

Vill förbättra bärplockarnas villkor

1:47 min

Arbetsförhållandena för utländska bärplockare i Sverige kan förbättras om Arbetsmiljöverket får rätt att ta del av bärplockarnas lönekontrakt. Det menar Linköpingsprofessorn Charles Woolfson.

– Det viktigaste är att Arbetsmiljöverkets inspektörer får mer makt. Annars kommer de problem vi sett under de senaste åren att upprepas i år också, säger Charles Woolfson, professor i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet. 

Varje sommar och höst kommer många utländska bärplockare till Sverige. Fackföreningarna har möjlighet att granska lönekontrakten, men hinner inte med att titta på alla de tusentals avtal som skrivs varje år.

En del av arbetsgivarna försöker uppföra sig väl, men många gör inte det, säger han och för att förbättra situationen tycker professor Woolfson att Arbetsmiljöverket bör få mer resurser, inte mindre, som de senaste åren. 

Woolfson beskriver bärplockningen som en bransch svår att reglera och med en mycket utsatt situation för bärplockarna själva, som ofta inte förstår svenska och inte vet vad en vettig lön för jobbet är i Sverige.

Om Arbetsmiljöverket fick mer resurser och även möjlighet att granska lönekontrakten skulle situationen kunna förändras, menar han.

 – Fackföreningarna som har möjlighet att titta på kontrakten, har inte resurserna. Så det vi föreslår är att Arbetsmiljöverkets inspektörer ska få mer resurser och större makt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista