Karin Nilsson, tvåbarnsmamma som tågpendlar mellan Kalmar och Emmaboda. Igår drabbades hon och barnen av tågkaoset i länet. Foto: Peter Bressler /Sveriges Radio
Kalmar län

Fel på fel stoppade tågresenärer

1:53 min

37-åriga tvåbarnsmamman Karin Nilssons barn fick bittert erfara konsekvenserna av tågkaoset igår då tusentals resenärer drabbades av förseningar och inställda tåg i länet. Karin skulle ta tåget hem till Kalmar från jobbet i Emmaboda igår. Hennes två barn fick vara kvar på dagis utan att hon kunde hämta dem.

– De fick komma till andra avdelningar där de inte kände personalen och var jätteoroliga när jag inte kom. Min äldsta flicka på sex år trodde faktiskt att det inte var någon som skulle komma och hämta henne, säger Karin Nilsson från Kalmar.

Tågtrafiken hade en riktig otursdag igår. På morronen blev ett godståg med motorfel stående mellan Emmaboda och Lessebo. Det ledde till tågbrist i Kalmar under hela dagen. Sen gjorde ett spårfel mellan Göteborg och Hestra att alla SJ-tåg ställdes in till och från Kalmar. Ett växelfel i Kastrup spädde ytterligare på problemen med fler stående tåg.

För Karin innebar detta att hon inte kunde hämta sin barn i Kalmar förrän halvsextiden igår kväll. Flera timmar senare än normalt.

– Som pendlare måste jag kunna lita på att jag kan komma till mitt jobb, jag har människor som väntar på mig där. Sen ska jag kunna lita på att framför allt kunna ta mig hem från jobbet, jag har en tid på dagis där jag måste hämta mina barn och dom ska inte behöva bli lidande för att det inte kommer några ersättningsbussar eller att tågen är sönder, säger Karin Nilsson.

På KLT, Kalmar länstrafik,  som ansvarar för persontrafiken på Öresundstågen konstaterar man att informationen till resenärerna inte fungerade. Och det Karin råkade ut för är inte bra. Katarina Seijsing på KLT

– Det ska självklart inte vara så här, att det ska ta så många timmar för att ta sig hem de sex milen. Det är inte acceptabelt, säger hon.

Men någon garanti för bättre punktlighet kan hon inte ge.

– En 100-procentig tågföring alla dagar i veckan som inte påverkas av väder eller fordonsproblem tror jag inte vi kan uppnå, säger Katarina Seijsing på KLT.

Tvåbarnsmamman Karin Nilssons tålamod börjar tryta när det gäller att pendla. Hennes förtroende för tåg har definitivt naggats i kanten efter gårdagen.

– Man får hela tiden ha reservplaner och det skapar stress inom en, säger Karin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista