Dennis Persson, Byggnads Småland-Blekinge läser nya avtalet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Sverige

Byggnadstrejken är över

Efter fyra veckor är nu byggnadsstrejken avbruten, det nya avtalet innebär en del förändringar säger Dennis Persson på Byggnads Småland-Blekinge. Bland annat  utökad arbetstidsförkortning.

Strejken inom byggbranschen är över, tidigare i dag tecknade fackförbundet Byggnads och arbetsgivarparterna ett nytt ettårigt avtal.

– Det är kanonskönt att de äntligen kommit överrens och att vi nu kan börja arbeta igen, säger Dennis Persson på Byggnads Småland-Blekinge.

Vad är det viktigaste som Byggnads fått igenom tycker du?

– Att vi fick behålla vår arbetstidsförkortning och att vi även fick den utökad säger Dennis Persson.

Byggnads hade krävt en arbetstidsförkortning med sju timmar per år, men fick nöja sig med fyra. I det nytecknade avtalet finns också löneökningar på i snitt 2,6 procent - vilket är lika mycket som industrin fick. Det blir cirka 700 kronor mer i månaden.

Fick ge upp kravet på rättvisa lärlingslöner

En viktig fråga för Byggnads var rättvisa lärlingslöner, och där fick facket ge sig.

– Det är tråkigt att de inte kom fram hela vägen där, men det verkar som om de ska sätta sig ner och gå igenom det i en arbetsgrupp framöver. Så vi får hoppas att det blir en lösning även på det i framtiden.

Strejken har pågått i en månad och i Kronoberg är det runt 300 plåtslagare och VVS-are som har berörts. Enligt arbetsgivarna har strejken kostat 200 miljoner kronor per dag. Men trots det, och trots att facket inte fick igenom flera av sina krav tycker Dennis Persson att det var värt det.

– Det har varit värt det, vi kom inte hela vägen men vi kom en bit.

När kommer ni igång och jobbar igen?

– Vi kommer börja jobba på måndag redan, så på måndag ska det vara full fart igen.

Byggnadsstrejken satte också stopp för O3:ans revision. Det arbetet återupptas nu omedelbart och OKG hoppas på återstart om en dryg vecka. Från början var planen att reaktorn skulle återstartas den 12 maj.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista