1 av 2
Waldemar Koch tycker att kommunstyrelsen borde tacka för sig. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
2 av 2
Harald Hjalmarsson. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Västervik

Revisor vill ha bort ledande politiker

1:34 min

En av kommunfullmäktiges revisorer i Västervik, Waldemar Koch, menar att hela kommunstyrelsen bör avgå. Han tycker att de styrande politikerna misskött kommunen och reagerade för sent på kommunens miljonunderskott.

Waldemar Koch är nu orolig för att det kommer få konsekvenser för Västerviks framtid.

– Vi får inte lämna skulden till näste genaration. Det här måste ske under ganska kort tid, att man måste komma i balans. Det kommer att bli väldigt smärtsamt för väldigt många, säger Waldemar Koch.

"De har inte lyckats"

Socialdemokraten Waldemar Koch är en av fem revisorer som av kommunfullmäktige utsetts för att granska politikerna. Han är mycket kritisk till hur kommunstyrelsen i Västervik agerat.

– Det hade varit väldigt bra om man hade en annan kommunledning, det är bara så. De har inte lyckats, säger Waldemar Koch.

Alla fem revisorer kommer med allvarlig kritik mot kommunstyrelsen, men det är bara Waldemar Koch som kräver att hela bunten ska avgå.

"Faller tillbaka på honom själv"

Kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) säger att han är självkritisk och att mycket av ansvaret ligger hos honom och övriga i kommunstyrelsen. Samtidigt förstår han inte Waldemar Kochs kritik. Harald Hjalmarsson menar att även revisorerna i sådana fall borde ha reagerat på att kommunen blödde ekonomiskt.

– I sak så är jag lika kritisk som han är till vad som har inträffat. Men det han säger är att kommunledningen borde ha gjort någonting trots om vi inte fick rapporter om det. Då ifrågasätter jag av vilken anledning han inte reagerade, för han fick samma underlag som vi fick. Jag tycker att det faller tillbaka lite på honom själv, säger Harald Hjalmarsson (M).

Om Kommunstyrelsen i Västervik får fortsatt förtroende eller inte avgörs på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista