1 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
2 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
Speedway

Lindgren fixade festen på Ullevi

2:41 min

Dackarnas Fredrik Lindgren var nära att missa semifinalen när säsongens fjärde GP-deltävling i speedway kördes i Göteborg. Fredrik körde bättre och bättre under kvällen och ordnade den första svenska GP-segern på Ullevi någonsin.

Årets svenska GP-deltävling blev en stor svensk framgång på en perfekt bana i ett sommarvarmt Göteborg och med tre svenskar till semfinal och Fredrik Lindgren överst på pallen för första gången.

Fredrik Lindgren avslutade kvällen med en fräck omkörning i finalen förbi amerikanen Greg Hancock i den första kurvan och sedan lyckades 26-åringen hålla undan för resten av finalfältet.

– Hela hjärtat pumpade, adrenalinet pumpade. Det går inte att beskriva hur det känns när jag om Gregg. Det var en euforisk känsla.

Lindgrens seger kom från vit bana, och var hans första GP-seger någonsin.

– Det satt hårt inne. Jag kom in som sista man från semifinalerna men lyckligtvis gick det att vinna från alla startfält. Men det är en fantastisk känsla att äntligen få vinna en VM-deltävling, sa Lindgren.

Lindgren, till vardags i Dackarna, fick efter finalen åka ärevarv till storpublikens jubel.

– Det var härligt att se alla glada svenska ansikten. En sådan här kväll kommer jag inte glömma i första taget, sa Lindgren.

Pingstafton, lördagskväll, 25 grader varmt och en GP-seger. Kan det bli mycket bättre?

– Ja, det ska vara en kall öl kanske, sa Lindgren och det fanns helt säkert många på plats som kunde unna honom detta.

Den stora snackisen på Ullevi var annars upplösningen på den första semifinalen.

Thomas H Jonasson var då i i hård duell med Nicki Pedersen om andraplatsen. Publiken höll andan, THJ höll dansken bakom och såg då ut att ta den andra semifinalplatsen.

Men Pedersen körde i den sista kurvan in i Jonassons bakhjul så illa att svensken föll. Det var då riktigt upprört på läktarna i Ullevi, men frågan är om inte Jonasson var argast. Svensken skrek rakt ut, och smockan hängde nästan i luften.

Men den blå lampan lös, vilket betydde att Pedersen diskades och Jonasson blev klar för final utan att ha passerat mållinjen.

Jonasson slutade sedan fyra i finalen.

Andreas Jonsson slugs ut i semifiinal medan Antonio Lindbäck och Peter Ljung inte gick vidare.

Slutställning Swedish GP

1) Holder 17 p, 2) Lindgren och Hancock, båda 15, 4) Nicki Pedersen, Danmark, 14, 5) Emil Sajfutdinov, Ryssland, 12, 6) Jonasson och Jason Crump, Australien, båda 11, 8) Andreas Jonsson, Sverige, 10. Övr sv plac: 10) Peter Ljung 6, 12) Antonio Lindbäck 5.

VM-ställning efter fyra deltävlingar:

1) Hancock 58, 2) Pedersen 56, 3) Crump 55, 4) Holder 52, 5) Tomasz Gollob, Polen, 49, 6) Jaroslaw Hampel, do, 46, 7) Sajfutdinov 37, 8) Lindgren 37. Övr sv plac

9) Lindbäck 31, 10) Jonsson 30, 11) Ljung 21, 16) Jonasson 11.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista