Örlogskapten Peter Hoffert visade livet ombord på HMS Stockholm. Foto: Jessica Johansson/Sveriges Radio
Båtmässan

Flottans flaggskepp på besök

"Viktigt att vi talar om vad vi sysslar med"
1:21 min

Båtmässan i Kalmar har bjudit på ett späckat schema under helgen. För andra året i rad bjöd gästhamnen på bland annat tävlingar, föreläsningar och försäljning av båtar. Dessutom var svenska flottans stridsfartyg HMS Stockholm på plats för att bjuda på guidade turer.

HMS Stockholm är en del av den svenska flottan. Uppgifterna är många och besättningen har bland annat varit utanför Somalias kust för att hjälpa till med att gripa pirater. Huvuduppgiften är dock att skydda Sverige om det blir krig och fartyget är rustat med både skjutvapen och kanon.

– Det är vårt självförsvarsmedel om vi måste försvara oss mot flygplan, sjömålsrobotar eller andra fartyg, säger Peter Hoffert som är örlogskapten och ställföreträdande fartygschef.

Känns det inte dumt att döda?

– I de bästa världar skulle inte militären behöva existera, men tyvärr är det så. Vi måste ha den beredskapen att kunna möta ett hot och i slutändan kan det leda till att folk dör, svarar han.

Vill inte vara anonyma
Besättningen på fartyget HMS Stockholm har aldrig behövt vara med i en väpnad strid. Under båtmässan i Kalmar ligger fokuset istället på att informera om flottans verksamhet.

– Det är svenska folket som betalat fartyget och vår verksamhet och då tycker jag det är viktigt att vi talar om vad vi sysslar med, säger Peter Hoffert.

Båtmässan avslutar klockan 16 idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".