Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Sverige

Olagligt att göra "facerape"

1:35 min

Att utan tillåtelse gå in på någon annans Facebookkonto är olagligt. Det ligger under brottet dataintrång, ett brott som ökar lavinartat. Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen säger att antalet anmälda dataintrång fördubblades mellan 2010 och 2011, men det går inte att utläsa hur många av dem som riktar sig mot Facebook.

Att gå in på en annan persons konto och skriva något som alla vänner kan se brukar kallas ”facerape”. Något som blivit bekant för många. Anders Ahlqvist berättar att man inte ens behöver skriva en så kallad statusuppdatering i någon annans namn för att det ska bli olagligt. Det räcker med att sätta sig och läsa någons redan öppna Facebooksida för att göra sig skyldigt till brott.

– Det räcker med att du tar del. Det är samma sak som om du glömmer att låsa din lägenhetsdörr på morgonen, då har jag ingen rätt att gå in bara för att det är olåst, säger Anders Ahlqvist.

Fängelsestraff i max två år

Den som döms för dataintrång kan få böter eller fängelse i max två år. Men enligt Håkan Hallbäck, jurist och lärare vid Linnéuniversitetet, är det inte särskilt vanligt att polisen utreder brott som rör ”facerape”. Många gånger är det svårt att få ut uppgifter från till exempel ett telebolag eftersom brotten inte är tillräckligt allvarligt för att bryta integriteten.

– Är det bara ungdomar som av okynne tar sig in på varandras Facebookkonto så är det ett brott, men man har svårt att tillgripa tvångsåtgärder för att kunna utreda brottet, säger Håkan Hallbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista