Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Lyckat försök för akutvård nattetid

Den nya vårdmodellen i Högsby, som syftar till att färre patienter ska behöva åka ambulans till sjukhus och istället erbjudas akuttider på vårdcentralen, har varit lyckad. Modellen kommer nu att spridas i länet

Av de 16 patienter som ingått i utvärderingen och som ringt vården nattetid, har endast tre varit tvungna att föras till sjukhus.

Två akuttider varje morgon

Det var i mitten av mars som ett nära samarbete mellan Högsby hälsocentral och ambulanssjukvården startade. Varje morgon har det funnits två akuttider på hälsocentralen, som de som har ringt och sökt vård under natten men inte behövt få den akut kunnat utnyttja genom att ambulanspersonalen har bokat den åt patienten.

Grundas på undersökningsrutin

Till stöd finns en särskild undersökningsrutin som används på i stort sett alla större akutmottagningar i Sverige och som visat sig vara säker när det gäller att skilja ut dem som behöver ett omedelbart omhändertagande och de som kan gå till sin vanliga hälsocentral.

-- Det är naturligtvis bättre kvalitet att få komma till sin vanliga doktor än att träffa en okänd läkare på en ofta full akutmottagning. Vi erbjuder en tidsbeställd mottagning dagen därpå så de slipper ju vänta, säger Piotr Kapela som är distriktsläkare i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista