Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Högsby

Lyckat försök för akutvård nattetid

1:34 min

Den nya vårdmodellen i Högsby som ska göra så att färre patienter behöver åka ambulans till sjukhus och istället erbjudas akuttider på vårdcentralen har varit lyckad. Modellen kommer nu att spridas i länet.

Av de 16 patienter som ingått i utvärderingen och som ringt vården nattetid, har bara tre varit tvungna att föras till sjukhus, 13 har erbjudits tid på vårdcentralen morgonen efter.

– Man kanske behöver sjukvård men det är inte säkert att man behöver akut sjukhusvård. Då kommer våra ambulanssköterskor in och bedömer så de får rätt sjukvård på rätt nivå, säger Ingela Fungbrant som är verksamhetschef vid Högsby hälsocentral.

Behöver ofta inte akutvård

Många som åker med ambulans till sjukhus är egentligen inte så sjuka så att de behöver akutvård. Följden blir långa onödiga ambulanstransporter och ofta ännu längre väntan på en läkare på sjukhuset.

Det man gjort i Högsby och som nu ska spridas är att man tagit en metod som används i Vansbro i Dalarna.

– Där framkom också att man ligger och kör onödiga transporter lång. Här pratar vi om 15 mil och så kanske man inte behöver vård utan vi kan ge den vården i hemmet eller på hälsocentralen dagen efter, säger Gert Johansson som är ambulanschef i Oskarshamn, Högsby och Järnforsen.

Undersöks på samma sätt som på sjukhus

I Högsby låter man helt enkelt ambulanssjuksköterskor tillsammans med jourhavande läkare undersöka patienten precis på samma sätt som man annars gör när de kommer till sjukhus. Är det helt lugnt så erbjuds patienten en tid dagen efter på vårdcentralen istället för lång resa, och ofta en ännu längre väntan på sjukhuset.

Vinsterna är flera, bland annat ekonomiskt.

Men det absolut viktigaste är att ambulanserna inte knyts upp av någon som egentligen inte behöver den utan finns tillhands om något händer.

– Det blir en ökad service och patientsäkerhet för invånarna i Högsby, säger Ingela Fungbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista