Foto Scanpix.
Småland

Pojken försvann från badutflykten

2:11 min

Den autistiske pojken som gick flera kilometer framför ett tåg mår bra, uppger man på hans boende. Ändå har man inlett en utredning för att det inte ska hända igen. Fredagens händelse inträffade enligt Marie-Louise Wik Löfdahl, verksamhetschef för det boende för barn med autism där pojken bor, efter att pojken avvikit från en utflykt.

– Pojken, tillsammans med personal och kamrater från sitt boende var och badade. Sedan var pojken ute och gick med sin personal och i samband med att han valde att upptäcka skogen så hann hans personal inte med honom. I ett ögonblicks verk var han utom synhåll i snåret.

Men hur kan det här få hända? Det hade ju mycket väl kunnat inträffa en allvarlig olycka.

– Det hade mycket väl kunnat inträffa en allvarlig olycka, helt klart alltså. Vi kan tyvärr inte skydda från alla olyckor, men visst är det fruktansvärt när det händer.

Tre kilometer i stekande sol

Det var i fredags som en elvaårig pojke gick barfota på tågrälsen mellan Jönköping och Värnamo, tätt följd av ett Krösatåg. En konsekvens av ett ögonblicks ouppmärksamhet från personalen som arbetar på boendet för barn med autism och utvecklingsstörningar, där pojken bor permanent. Allt slutade väl och polisen kunde omhändeta pojken efter tre kilometers promenad i stekande sol. Men att det hände är beklagligt, säger Marie-Louise Wik Löfdahl, och understryker att det är hon som verksamhetschef som bär det yttersta ansvaret

– Visst bär vi ansvaret här, det är inte personalen, utan vi som bär ansvaret för verksamheten i sin helhet.

Men  samtidigt måste pesonalen som var i tjänst vid det här tillfället ha en del av ansvaret, eftersom det var deras jobb att hålla koll på pojken?

– Naturligtvis har de ansvar för det som finns i handlingsplan, och det har de levt efter. Ändå hände detta, säger Marie-Louise Wik Löfdahl.

"Mår jättebra"

Just nu pågår en utredning av händelsen, för att säkerställa att det inte händer igen. Marie-Louise Wik Löfdahl uppger att boendet har mycket god kontakt med föräldrarna, som är väl införstådda med vad det var som hände. Också personalen har fått stöd efter fredagens händelse.

– Ja, det pågår väldigt mycket kring händelsen. Både tillsammans med personalen, för deras del, och utredning med nya riskbedömningar, för att pojken inte bara skall behöva vara inne för att detta har hänt. Han mår jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista