Gunnar Jansson är ordförande för Socialdemokraterna i Västervik. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio
Västervik

Socialdemokraterna försökte tysta revisor

1:31 min

Socialdemokraterna i Västervik försökte tysta den revisor som kräver att hela kommunstyrelsen i Västervik ska avgå. Det menar i varje fall revisorn själv. Partiet däremot säger till P4 Kalmar att de undrade varför det bara var en av tre revisorer som krävde kommunstyrelsens avgång.

I P4 Kalmar i går levererade revisorn och socialdemokraten Waldemar Koch skarp kritik mot kommunstyrelsen i Västervik. Koch gick till och med så långt att han tyckte hela bunten skulle avgå.

När den här kritiken blev känd inom Socialdemokraterna kallades Waldemar Koch till ett möte med sin partiledning. Han uppfattar det mötet som ett försök att tysta ned honom.

– Det visade sig ganska snart att det inte var frågan om en diskussion. Man ville övertala mig att inte lämna ett eget revisionsförslag, utan vi skulle vara eniga rakt igenom. Jag skulle inte ha den friheten som jag enligt lag har att uttrycka mig själv, säger Waldemar Koch.

Så du tyckte inte att det var ett sätt att samtala med dig?

– Nej jag tycker nog att partipiskan ven i luften, svarar Waldemar Koch.

Undrade varför bara Koch krävde avgång

Gunnar Jansson, ordförande i Västerviks Arbetarekommun, har en helt annan version. Han menar att han bara försökte ta reda på varför endast Waldemar Koch, och inte hans två revisorskollegor i partiet, krävde kommunstyrelseledamöternas avgång.

– Jag ville som ledare i partiet lyssna på våra företrädare. Vad är det som skiljer sig, är det stora skillnader eller är det någonting man kan diskutera ihop sig om? säger Gunnar Jansson.

Tanken var att de skulle enas säger du, men det handlar ändå inte om partipiska?

– Nej då hade jag ju ställt någon form av krav. Jag ville helt enkelt lyssna på vad är det för stora skillnader emellan de två olika revisionsberättelserna när det gäller kommunstyrelsen, säger Gunnar Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista