Skogsbranden utanför Ruda blossat upp igen

Omkring 25 brandmän kämpar åter med att släcka skogsbranden i Ruda i Högsby kommun. Branden, som började redan under söndagen, blossade upp igen på måndagseftermiddagen.

– Vi hade kontroll under förmiddagen, men sedan vände vinden och det blev redig fart på branden igen, säger Per Löfström vid räddningstjänsten i Mönsterås och Högsby.

Två bodar slukades av elden, men ett bostadshus som befann sig i riskzonen har räddats undan branden. Huset evakuerades, men ägaren finns på plats utanför huset, berättar Pär Löfström.

Vinden gjorde alltså att branden blossade upp igen, och det är i nuläget osäkert om elden kan komma att sprida sig. Pär Löfström vågar inte ge någon prognos för när man kan ha branden under kontroll.

– Vi får avvakta natten och se i morgon. Jag hoppas att vinden mojnar, säger Pär Löfström.

Ingen person har skadats i branden, som bröt ut under gårdagen, men var under kontroll på söndagskvällen. Elden startade i en skogsmaskin på ett hygge och spreds över 25 hektar mark. På måndagskvällen uppskattades att omkring 35 hektar mark drabbats av elden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista