Frank Andersson tf klubbchef BHC. Foto: Niclas Odengård, P4 Sjuhärad
Ishockey

Borås hockey blir skuldfria

0:42 min

Borås Hockey fick igenom sin rekonstruktion i tingsrätten och undviker gå i konkurs. Det betyder att det finns chans att laget får stanna kvar i allsvenskan om klubben får förnyad elitlicens.

IK Oskarshamn kan få spela mot Borås även nästa säsong i ishockeyallsvenskan och därmed slippa mycket långa resor till Haparanda för att möta Asplöven som stod på tur att ta en plats i nästa högsta serien om Borås hockey gått i konkurs.

En förutsättning för att Boås skall få spela kvar i allsvenskan var att klubben undvek konkurs vilket blev klart på måndagen.   

– Första pusslet är klart. Det var snäv marginal. Nu måste vi fixa bokslutet färdigt i veckan, sedan ska elitlicens nämnden ta sitt beslut. Vi är inte i hamn än. Det återstår hårt jobb, sa den tillförordnade klubbchefen Frank Karlsson efter dagens förhandling i tingsrätten.

Pengarna tog slut
Det har varit skakigt länge för Borås Hockey och dagarna innan årsskiftet var pengarna slut. Klubben satt med 4 miljoner kronor i skulder, bland annat till staten, svenska hockeyförbundet och olika leverantörer.
Beslutet blev att rekonstruera BHC, och avskriva 3 miljoner av skulderna.

Klubben skulle dra in den sista miljonen, och dit har man nu nått med råge - bland annat genom att vädja om pengar av supportrarna på internet. Den vägen fick man in 150 000.

Men, för att BHC skulle leva vidare var man alltså tvungna att få klubbat att fordringsägarna verkligen stryker skulder, och det var det som avgjordes idag vid ackordsförhandlingen.

Det fanns dock två villkor: minst 75 procent av fordringsägarna måste gå med på skuldavskrivning. Samtidigt skulle även fordringsägarna bakom 75 procent av skulderna gå med.

Staten sa nej till uppgörelsen
80 fordringsägare sa ja, men tre sa nej - däribland staten som hade runt en miljon att driva in.
BHC hade dock förutsett detta, och med hjälp av pengar från en sponsor hade staten redan innan fått tillbaka så mycket pengar att de ändå inte kunde stoppa rekonstruktionen idag.

3 miljoner i skulder stryks nu alltså bort, och enligt rekonstruktören Olle Lindeblad är BHC:s ekonomi i balans.

– Vi har verkligen städat upp i föreningens ekonomi. Nu har de verkligen en bra plattform att starta upp nästa säsong med. Jag tror att det här kommer att fungera.

Frank Karlsson betonar att allt inte är klart när det gäller klubbens ekonomi men han har gott hopp inför klubbens framtid. Och att det ska finnas ishockety på elitnivå i Borås.

– Hockey är fantastiskt trevligt. Vi har en ishall som kanske kommer att restaureras. För allt i världen stötta oss.

Tidigare publiceringar

Det räcker inte ed att bara stoppa pucken från at gå imål för att BHC ska överleva i elitserien. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista