De rostiga båtarna i hamnen upprör Bergkvaraborna. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Bergkvara

Skrotbåtar upprör i Bergkvara

"Jag tycker det är förjädrigt att de fördärvar utsikten"
1:12 min

Om ett halvår ska de beryktade skrotbåtarna i Bergkvara hamn vara borta. De fyra skamfilade militärbåtarna har länge väckt Bergkvarabornas ilska för att de förstört utsikten mot Garpens fyr och för att de förfulat hamnen.

-- Jag tycker det är för jädrigt att de fördärvar utsikten i den fina hamnen. 
– Det är inte snyggt att de ligger där mitt i turistsäsongen, de borde flyttas till en avskild plats. 
-- Sänk dem istället. 
Det säger några Bergkvarabor som P4 Kalmar har pratat med.

Låg i Karlskrona i fem år 

Först låg de gamla militärfartygen i Karlskrona hamn i fem år. När folk klagade där och hamnen inte fick något betalt flyttades båtarna till Bergkvara. Nu har ett tyskt seriöst företag köpt båtarna. Motorer ska installeras med start om några veckor och inom ett halvår ska båtarna köras till varv i Tyskland för att totalrenoveras till lyxbåtar.

- Det stämmer att de försvinner härifrån om ett halvår. Det företaget jobbar bara med lyxbåtar. De kommer att bli jättefina, säger Ann-Jeanette Strömberg som är hamnchef i Bergkvara.

Men flera Bergkvarabor tror inte att båtarna är borta om ett halvår. De P4 Kalmar pratat med tror att båtarna kommer att ligger längre med tanke på hur länge de låg i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".