Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Sverige

Bedragare vill ha bankkoder på mejl

Bedragare som försöker komma åt dina pengar har varit ovanligt aktiva den senaste tiden. Det handlar, som så många gånger förut, om mejl som skickas ut för att försöka komma åt bankkoder. Bland annat har flera av Swedbanks kunder fått mejl som ser nästan äkta ut.

Bankerna skickar dock aldrig ut mejl där de ber om kundens kod, säger Emma Bergfeldt, som är pressansvarig för den svenska verksamheten på Swedbank.

– Senaste året har vi haft en ständigt pågående aktivitetet, även om den varierar. Och senaste veckan har det varit något förhöjd aktivitet, det märker vi.

Kunder kontaktar banken

Ofta är det kunder som påtalar att det strömmar in sådana här mejl för att banken ska känna till det.

Och det är idag ovanligt att någon går på bedrägeriförsöken, enligt Emma Bergfeldt. Men om någon ändå låter sig luras och lämnar ut sina koder när det kommer ett sådant här mail är det inte alls säkert att de får tillbaka de pengar som försvunnit.

– Det står tydligt i våra villkor att koderna är personliga och aldrig får lämnas ut. Så generellt är det svårt att få ersättning. Lämna ut sin kod är ungefär som att gå hemifrån och låta nyckeln sitta kvar i låset. Sen gör vi bedömningar från fall till fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista