I Stångehamn görs ett sommarstugeområd till permanent boende. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

ROT-jobb även på landet

1:54 min

Det är inte bara i städerna som möjligheten att göra ROT-avdrag utnyttjas frekvent. Även i flera orter på landsbygden byggs det om och renoveras. Till exempel hamnar byarna utanför Emmaboda högt upp på listan när vi rangordnar postnummerområdena efter de där andelen vuxna som fått ROT-avdrag är högst.

Idag har P4 Kalmar kunnat berätta hur stor andel som nyttjat ROT-avdraget runt om i länet. På uppdrag av Sveriges Radio har SCB tagit fram ett material som visar in i detalj på postnummerområde hur det ser ut. Många av områdena där andelen är som störst är stadsnära områden men avdraget nyttjas i princip över allt och det finns till och med landsbygdsomåden som hamnar högt på topplistan.

-- Håller på att måla om fönster invändigt. Köket är totalrenoverat och sen hallen och ett sovrum är klart,säger Pia Holmberg framför det röda huset med vita knutar i Alsjökulla utanför Emmaboda.

Resultatet förvånar inte

Postnummerområdet som rymmer flera småbyar söder och öster om Emmaboda hamnar på tredje plats när P4 Kalmar jämför antalet personer som fick ROT-avdrag 2010 med hur många vuxna över 20 som bor i området.

Snickaren Joakim Persson i Alsjökulla är inte förvånad över resulatet.

– Man märker ett klart uppsving mot för några år sen, säger han till P4 Kalmar

Ett annat område som sticker ut i statistiken och ligger en bit från stan hittar vi i det före detta sommarstugeområdet Stångehamn utanför Oskarshamn. Tar man hänsyn till hur stora avdrag som gjordes är det till och med kommunens allra mest ROT-täta postnummerområde. Och när jag åker dit får jag förklaringen. Området har nyligen anslutits till det kommunala vatten och avloppsnätet.

-- Det är roligt. Folk flyttar hit. Det kommer till och med barn, säger Rigmor Söderhus i Stångehamn.

Svartjobben har minskat

Åsikterna om ROT-avdraget har gått i sär sen det infördes i december 2008. De som bor i hyresrätt kan inte dra nytta av det utan bara de som äger sin bostad. En del menar att det leder till lyxrenoveringar för de som ändå haft råd att göra förändringen. Förespråkarna pekar på att vi aldrig fått se så mycket byggarbetare i arbete om det inte varit för ROT; även svartjobben har minskat bekräftar Skatteverket och flera företag.

-- Med vinst för samhällsekonomin har sammantaget omkring 20 000 -25 000 vita jobb skapats, nya företag startats och gamla kunnat växa säger företagarnas regionchef i Kalmar och Kronobergs län, Tomas Mattsson.

Tros ha kommit för att stanna

En undersöknings om Företagarna gjort bland sina medlemmar visar att 3 procent av företagen i undersökningen uppger att det numera är vanligt eller mycket vanligt att kunderna frågar om att få arbete utfört utan kvitto mot 45 procent innan ROT infördes.

ROT-avdraget som enligt Skatteverket fortsatt öka i antal, men bara blygsamt, då det redan uttnyttja av så många, har kommit för att stanna tror många. Eftersom även oppositionen i riksdagen talat sig varma för ROT-avdraget talar kanske mycket för det. Även om röster har höjt för att om möjligt göra en del förändringar av det.

Se var ditt postnummer hamnar

Var gick ROT-pengarna 2011? SCB har tagit fram siffror för P4 Kalmars räkning:

Fakta: RUT och ROT

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete (RUT) och ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Hit gick ROT-pengarna i Kalmar län

Här är de områden där andelen (antal/per invånare över 20 år) är som störst:

1. Humlekärrshult i Oskarshamn. 158 personer fick 2 miljoner kronor i skattereduktion.

2. Nordöstra stadsdelen i Emmaboda. 158 personer fick 1,7 miljoner kronor.

3. Sydost om tätorten Emmaboda. 51 personer fick 671 000 kronor.

4. Stångehamn i Oskarshamn. 110 pers fick 1,7 miljoner kronor.

5. Södra Kristineberg i Oskarshamn. 183 pers fick 1,9 miljoner kronor.

6. Kolberga i Oskarshamn. 301 pers fick 4,3 miljoner kronor.

7. Berga villaområde i Kalmar. 346 personer fick 5,7 miljoner kronor.

8. Centralt runt Hantverksgatan i Oskarshamn. 152 personer fick 1,1 miljoner kronor.

9. Rinkabyholm/Boholmarna i Kalmar. 381 personer fick 6,2 miljoner kronor.

10. Lindsdal i Kalmar. 277 personer fick 2,8 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista