1 av 2
Vad har de här döda sutarna fallit offer för? Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anneli Nielsen. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Mönsterås

Omfattande fiskdöd förbryllar

1:37 min

Under de senaste veckorna har stora mängder död fisk hittats utmed kusten vid Mönsterås och trots att prover skickats på analys har man inte fått några svar. Många är nu oroliga för vad som händer.

Mikael Karlsson bor i Påskallavik som ligger utanför Mönsterås och han fiskar ofta. Han berättar att det inte är första gången som fiskar dött utan förklaring:

-– Man har sett det förut, att det hänt, men då har man inte heller vetat vad det är. Ålsjukan för några år sedan och gäddorna hade bölder. Men orsaken vet jag inte, om det är utsläpp eller annat.

Inga svar

Kommunen har samlat upp fisk som skickats på analys, men inga svar har kommit ännu.

– Det har varit främst sutare som har dött, nu senaste veckan har vi fått in även gädda och abborre men de stora mängderna är sutare och det är en tålig fisk normalt sett, säger Anneli Nielsen som är miljöchef i Mönsterås kommun.

– Så vi får se om det är någon speciell sjukdom som går på just den fisken.

Troligen inte syrebrist

När P4 Kalmar besöker Mönsterås tar det inte lång tid att hitta döda sutare, och att det är just sutare som dött tyder på att det inte handlar om syrebrist som kan ta död på många fiskar. Sutare är ovanligt tåliga mot syrebrist och brukar drabbas sent.

En annan teori som många haft är att det skulle kunna handla om utsläpp från något företag, men det tror inte Anneli Nielsen:

– Det finns inte så stora utsläppare här i inre delen av Mönsteråsviken. Och vi har sett längst in i Timmernabbsviken också att det finns döda fiskar. Det kanske tyder på att det är någon sjukdom där de smittat varandra i de här inre delarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista