P-O Noren och Britt-Marie Östman. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Torsås

Bergkvaras plan: Skapa ett fiskeparadis

1:21 min

Nu ska orten Bergkvara som ligger mitt emellan Kalmar och Karlskrona göras känd. Vision Bergkvara som projektet heter ska locka turister och få folk att bosätta sig i samhället vid havet. Bland annat ska samhället bli ett paradis för fritidsfiskare.

– Att vi får hit mer folk ger ju skattepengar och det ger mer arbetstillfällen till oss som bor här redan. Dessutom är det bra för Torsås kommun, säger Britt-Marie Östman som är drivande i arbetet att få orten mer livaktig.

Två kilometer lång strandpromenad

Tanken är att göra området kring viken Ängaskär som ligger nere vid campingen och hamnen mer tillgänglig för turister och boende. För totalt 3 miljoner kronor ska bl a en strandpromenad på cirka två kilometer med grillplats och lekparker byggas.

På sikt kommer det här även att bli ett paradis för kräsna fisketurister i viken.

– Det har ju visat sig i övriga landet att det är fisketurismen som växer oerhört mycket. Lyckas vi med att skapa ett bra fiskebestånd i Ängaskär så kommer vi med automatik att få hit fritidsfiskare från hela Europa och på sikt kommer det här att bli något riktigt stort, säger P-O Noren från samhällsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista