Jan Cserpes IT-chef på Linnéuniversitetet. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
Kalmar

Lucka i televäxeln – ringde för 100 000

1:39 min

Personer i Moldavien och Tunisen har ringt gratis via Linnéuniversitetets växel. Tusentals samtal hann det bli innan missen upptäcktes. Fakturan för samtalen som hamnade på universitetets bord blev 100 000 kronor.

Det var när växelpersonalen i Kalmar började få märkliga samtal från utlandet som universitetet förstod att någonting inte stod rätt till.

– Helt plötsligt upptäckte vi att det var hundratals, sedan tusentals samtal som kom från utlandet, från Moldavien och Tunisen bland annat och då insåg vi att något var fel, säger Jan Cserpes.

3 000 samtal

Det hann bli många samtal på universitetets bekostnad, innan man täppte igen säkerhetsmissen. 3 000 samtal varav 2 200 från Moldavien, finns registrerade.

Fakturan hamnade på 100 000 kronor.

– Ja, det är universitetet som betalat deras samtal, säger Jan Cserpes, IT-chef på Linnéuniversitetet.

Det här inträffade hösten 2010 när man köpte och installerade telefonväxlen.

– I mjukvaran finns en funktion som gör att man via internet kan komma åt att ringa via växeln. Den funktionen låg vidöppen  för vem som helst i världen att komma åt, det var en var en miss att vi inte upptäckte det, säger Jan Cserpes.

Inget lösenord

– Felet är dels leverantörens som installerade en tjänst som inte ens är lösenordsskyddad eller krypterad, och felet ligger också hos Linnéuniversitetet som inte undersökte det här närmare innan vi installerade tjänsten.

Fakturan på runt 100 000 för de tusentals Moldaviensamtalen har unversitetet och teleoperatören delat på.

– Eftersom det var ett fel som både vi och telefonperatören tog på sig, så har vi delat på den kostnaden.

Karin Ernstsson
Karin.erstsson@sverigesradio.se

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista