Mannen lurade till sig information genom tekniken "man in the middle". Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

IT-bedragare avslöjad på universitetet

1:40 min

Genom att utge sig för att vara både lärare och student lyckades en person lura till sig en C-uppsats. Bedrägeriet skedde via falska e-postadresser. Genom att gillra en fälla lyckades IT-avdelningen spåra en misstänkt som nu är polisanmäld.

– Vi har lyckats få fram en IP-adress som är mycket relevant i sammanhaget och det är också överlämnat till polisen, säger Jan Cserpes som är IT-chef på Linnéuniversitetet.

"Man in the middle"

Det är första gången Linnéuniversitetet råkar ut för den här sortens IT- bedrägeri som kallas "man in the middle", mannen mitt emellan.

De tre lärarna och studenten trodde att de mailade med varandra, när det i själva verket var någon helt annan som skapat falska e-postadesser i lärarnas och studentens namn. 

Lurade till sig information

Det här inträffade i mars i år och IT-chefen tror att attacken var riktad mot den utsatta studenten. Bedragaren lyckades också lura till sig information, säger Jan Cserpes:

– Arbetsmaterial både från lärarna och studenten som exempelvis material till C-uppsatsen.

IT-avdelningen gillrade en fälla

För att hitta den så kallade ”man in the middle” gillrade IT-avdelningen en fälla och lyckades till slut spåra IP-adressen. Via Telia fick de sedan namnet  på den misstänkte. IT-chefen vill inte säga vem personen är eller vilken anknytning denne har till universitetet.

Hela materialet är nu överlämnat till polisen som inlett en förundersökning om datorbedrägeri.

Fortsatte – trots jakten

– Det som är unikt i det här fallet är att personen varit relativt förslagen i sitt sätt att arbeta för att ta del av studentens och lärarnas material. För även om vi tydligt indikerade att ”vi är dig på spåren”, så fortsatte personen samtidigt att försöka plocka ut material och information, säger Cserpes.

Vad kan syftet vara?

– Det vill jag inte spekulera i det utan hänvisar till den polisiära utredningen som pågår.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista