1 av 2
En klippa blev skolbänk till Åbyängsskolans elever. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
2 av 2
Våtdräkterna har nu kommit tillbaka. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Västervik

Inlämnade dräkter räddar vattenskolan

1:31 min

I Västervik har vattenskolan kunnat dra igång för säsongen, trots att tjuvar för en månad sedan stal alla våtdräkter som skulle användas där. Efter att stölden uppmärksammats i media kom hälften av dräkterna tillbaka.

– Innan funderade man ju på hur vi skulle kunna lösa det här. Att ställa in kändes aldrig som ett riktigt bra alternativ, säger Markus Nordh på Naturum i Västervik som är ansvarig för vattenskolan.

– När polisen ringer och säger att de från allmänheten har fått in ett antal våtdräkter så blev man väldigt glad och tänkte att det här kommer att fungera.

Ska få en upplevelse

Vattenskolan är till för skolelever och när 15 av de 35 stulna barnvåtdräkterna plötsligt var tillbaka så var årets vattenskola räddad. Tanken men kursen är att skoleleverna ska få ett långvarigt engagemang till Östersjön.

– De ska få en upplevelse om Östersjön, de ska få lära sig om tångräkan, havsnålen, spiggen och de olika djuren som finns här. Med den kunskapen känner de relationer till det som finns i vattnet. I framtiden så kanske de är med och tar rätt beslut att minska påverkan på olika sätt, säger Markus Nordh.

Hittade småfiskar

När P4 Kalmar besöker vattenskolan på Horns udde utanför Västervik en solig majmåndag är runt 20 femteklassare från Åbyängskolan i Gamleby på plats. Det är inget tvivel om att de tycker det är kul att utforska det 16-gradiga vattnet.

– Jag hittade småfiskar, säger Kajsa från Gamleby.

Men är det inte kallt?

– Nej det är varmt, svarar hennes klasskompis Penny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista