1 av 4
Anders Adelgren är med och arrangerar årets SM. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Bangolf

Kalmar laddar för SM i bangolf

3:50 min

Under tre dagar mitt i juli avgörs ett av de mest okända svenska mästerskapen. Kalmar arrangerar SM i bangolf. Tävlingen spelas på Ekuddens två 18-hålsbanor och med draghjälp av två världsmästare i startlistan och stora prispengar så hoppas arrangörerna på 200 deltagare.

Sommar och en runda på minigolfbanan hör ihop för många men den här sommaren blir det spel på en annan nivå än vanligt i Kalmar. För första gången avgörs svenska mästerskapen på Ekuddens båda banor i Kalmar.

Okänt för många

Mästare bland seniorer, juniorer och oldtimers på både herr- och damsidan samt i lag ska koras. Trots att SM i bangolf funnits länge är det ett relativt okänt mästerskap menar Anders Adelgren i arrangerande Kalmar minigolfklubb:

– Många vet inte ens man kan tävla i bangolf.

Hoppas på 200

Förra året kom drygt 100 spelare till SM men arrangörerna i Kalmar hoppas på det dubbla och får draghjälp av både toppspelare och för sporten stora prispengar.

– Publiken som kommer hit får se både Filip Svensson som blev världsmästare 2011 och Jonas Gustafsson som vann VM 2009, säger Anders Adelgren till P4 Kalmar.

Prissumman i årets SM är ovanligt stor och den som vinner sin klass kan kamma hem 10 000 kronor.

Olika underlag

För att bli svensk mästare krävs både uthållighet och förmåga att bemästra olika underlag. De tävlande ska på tre dagar spela 12 rundor à 18 hål på två helt olika underlag. Dels på den gröna nålfiltsmatta som de flesta motionärer känner väl till – men också på hårt underlag som kräver en annan teknik och utrustning.

– Det är jättestor skillnad mellan bantyperna. På den hårda banan är det ett slag per hål som gäller men på nålfiltsmattan är två slag okej, säger Anders Adelgren.

Tror att banrekorden sprängs

Banrekorden med 27 respektive 20 slag tror Anders Adelgren kommer att slås.

– Jag kan nästa lova att båda rekorden slås och att nya rekordet på Europabanan blir 18 slag vilket är vanligt på den här nivån.

Att det nya banrekordet skulle bli 18 slag även på nålfiltsbanan är mer  osannolikt men det har hänt vid ett par tillfällen tidigare i historien.

Arrangörerna hoppas på fint väder i mitten av juli – för att spela minigolf på hård bana i regn går inte säger Anders Adelgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista