1 av 2
En morakniv döljer sig i de stora glasinstallationerna av Ingalena Klenell som visas i Boda. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Ingalena Klenell, glaskonstnär från Sunne i Värmland - en trakt som har många likheter med Småland. Foto Erika Norberg Sveriges Radio
Glasriket

Glasmuseet i Boda firar ett år

Jobbar på ett unikt vis
1:43 min

– Wow, så läckert, säger en av besökarna på Glass Factory i Boda. Tre stora installationer hänger delvis från taket i den stora utställningshallen. I morgon öppnar en utställning i det nya glasmuséet i Boda som fyller ett år i år. Glaskonstnären Ingalena Klenell är ensam i Sverige med att arbeta med glas på det här sättet. Det är nästan som att hon har vävt stora delar av sina verk.

Och det är en imponerande syn som möter de första besökarna på Ingalena Klenells utställning Borderland i Glass Factory i Boda, en dam som tittar in viskar: "Wow ,så läckert!"

Stora sjok med glas

Det hänger stora sjok med glas ner från taket, vävda ytor framför och bakom varandra, ljus och skugga framkallar bilden av tallarna i skogen, lövhögen och den som tittar närmre på installationerna kan hitta föremål som en Morakniv, en yxa, ett gevär och det hänger stora sågklingor och fiskkrokar i glas ner från taket.

Glaskonstnären Ingalena Klenell har byggt en berättelse om en svensk man som var en av de första bosättarna i Tacoma i norra USA.

- De var tre vita som kom dit upp och de hade en ganska vänskaplig relation med ursprungsbefolkningen men de kunde ju inte prata med varann. Han var ju svensk och de pratade sitt språk men de var uta och fiskade, så det möttes i det, berättar Ingalena Klenell.

Intresse för mänskliga relationer

Hon har varit verksam som konstnär sedan 1970-talet och är dessutom ekofilosof med starkt intresse för mänskliga relationer och människans relation till naturen. Hon har jobbat mycket med offentlig konst. Här i Kalmar län finns ett verk av henne på Norra skolan i Oskarshamn.

Samarbete med Tacoma

Och utställningen i Boda är starten på ett samarbete med glasmuséet i Tacoma som firar 10-årsjubileum i år samtidigt som Glass Factory i Boda fyller ett.

– De kommer hit nu i höst och vi ska fira ettårs och tioårs lite med att jobba i Glass Factory Lab här. Så det är ju kul!, säger Ingalena Klenell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".