1 av 2
Daniel Rylander och Mia Carlsson, nya chefer för Byteatern, Kalmar läns teater. Foto: Jakob Nilsson
2 av 2
Foto: Jakob Nilsson
kalmar

Ung chefsduo tar över Byteatern

Byteatern får två nya och unga chefer från och med januari nästa år. Daniel Rylander och Mia Carlsson sökte tjänsterna tillsammans, Daniel som teaterchef och Mia som biträdande teaterchef. Båda är nu bosatta i Malmö men de kommer att flytta till Kalmar så småningom.

– Stan har potential, säger Mia Carlsson till P4 Kalmar idag.

Hon och Daniel Rylander är kompisar och valde att söka de båda tjänsterna som Byteaterns styrelse hade utlyst tillsammans. Det visade sig vara ett smart drag.

– Ja, det ska bli jätteroligt, säger Mia Carlsson, som är uppväxt i Växjö men flyttade därifrån när hon var 19 år. 

Sedan 2002 har Mia Carlsson arbetat som producent på Teater 23 i Malmö, en av Sveriges största fria grupper. Hon har stor erfarenhet av att arbeta med turnerande professionell barn- och ungdomsteater. Hon har också haft ansvar för både konstnärliga och ekonomiska verksamhetsbeslut.

Daniel Rylander är utbildad regissör från Statens teaterskola i Köpenhamn. Han har frilansat som regissör främst i Danmark men också i Sverige och på Island. Han har regisserat både klassiker och helt nyskriven dramatik, både på stora institutioner som Århus teater och mindre teatrar. De senaste åren har han även undervisat regi- och skådespelarstuderande på Statens teaterskola och Århus skådespelarskola, samt på Dramatikerutbildningen i Århus.

Daniel Rylander har dessutom arbetat som Konstnärlig ledare för Teater Momentum vol. 3.0 i Odense och för arbetet han gjorde där fick han priset Årets Talent vid en teatergala i Köpenhamn 2010.

Just nu arbetar han med repetitionerna av En Midsommarnattsdröm i Varberg.

-- Vi känner oss hedrade och stolta över att snart få kalla oss teaterchefer på Byteatern Kalmar läns teater. Det känns extra roligt att hela personalen har varit en del i processen att utse oss till kommande chefer, det ger oss råg i ryggen när vi stiger in genom dörrarna i starten av 2013, säger de båda teatercheferna i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".