Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Kalmar län

RUT skapade jobb för många företag

1:42 min

RUT-avdraget har skapat jobb för många olika företag i Kalmar län. Bara i Kalmar kommun handlade det om så många som 78 olika företag som anlitades förra året. En förklaring är att flera olika branscher kan dra nytta av reformen.

– Företagarna inom RUT-sektorn kan jobba med väldigt många olika saker, säger Thomas Mattsson som är Företagarnas regionchef för Kalmar och Kronobergs län.

– Det är allt från läxläsning till att komma hem och hjälpa till att laga mat, gräsklippning, barnpassning och så vidare. Så det är en bred reform som kan gynna väldigt många olika företag, vilket är jättebra.

7 000 nyttjade RUT

P4 Kalmar har i veckan uppmärksammat de så kallade RUT- och ROT-avdragen och framförallt kunnat berätta i vilka områden som det är vanligast att de används i.

Totalt hade under 2010 drygt 25 000 länsbor nyttjat ROT för byggarbeten hemma och 7 000 personer i länet nyttjade RUT för hushållstjänster i hemmet.

En sammanställning som Företagarna sammanställt av siffor från Skatteverket visar att det är åtskilliga olika företag som stått för arbetena. När det gäller RUT-tjänster handlar det om 78 företag bara i Kalmar kommun, 69 i Västervik och 40 i Oskarshamn.

Problem med gränser

Organisationen Företagarna som företräder småföretagen ser RUT som ROT som en reform som just små företag kunnat dra nytta av. Deras regionchef i Kalmar och Krononberg, Thomas Mattson, hoppas nu att politikerna tar ytterligare ett steg i reformen:

– Nu har det varit en gränsdragningsproblematik med att ”ja, du får klippa gräset men inte grenarna på trädet, för då är det inte ett RUT-avdrag”. Vi vill bredda reformen och ta in fler branscher i det hela – till exempel hela IT-sektorn där du kan få hjälp att installera en tv eller en dator.

Se var ditt postnummer hamnar

Var gick RUT-pengarna 2011? SCB har tagit fram siffror för P4 Kalmars räkning:

Fakta: Antalet RUT-företag i Kalmar län

Så här många företag anlitades av hushållen i länets kommuner under 2011 för RUT-tjänster. Organisationen Företagarna uppskattar att de flesta företag är lokala – men det kan även finns företag från andra grannkommuner eller nationella företag som anlitas, vilket gör att antalet företag i tabellen inte kan läggas samman.

Borgholm 46

Emmaboda 9

Hultsfred 18

Högsby 8

Kalmar 78

Mönsterås 13

Mörbylånga 22

Nybro 26

Oskarshamn 40

Torsås 10

Vimmerby 17

Västervik 69

Hit gick RUT-pengarna i Kalmar län

Här är de områden där andelen (antal/per invånare över 20 år) är som störst:

1. Bergavik i Kalmar. 19 personer fick 44 399 kronor i skattereduktion.

2. Kalmarsundsparken i Kalmar. 145 personer fick 561 267 kronor.

3. Varvsholmen/Ängö i Kalmar. 103 personer fick 382 557 kronor.

4. Gertrudsvik. 3 personer fick 15 369 kronor.

5. Östra Kvarnholmen i centrala Kalmar. 80 pers fick 194 377 kronor.

6. Transtorp i Nybro. 15 personer fick 8 260 kronor.

7. Centrum väst i Nybro. 65 personer fick 102 972 kronor.

8. Piperskärr i Västervik. 72 personer fick 275 166 kronor.

9. Centrum väst i Mönsterås. 32 personer fick 72 664 kronor.

10. Vasallparken i Kalmar. 12 personer fick 37 848 kronor.

Fakta: RUT och ROT

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete (RUT) och ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista