1 av 2
Pernilla Landin från miljökontoret på Torsås kommun. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Rune Franzén, ordförande i Torsås kustmiljögrupp. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Torsås

Många engagerade för bättre kustmiljö

"Naturligt att fundera på vad vi kan göra"
1:39 min

Problemen med igenväxning i Östersjön berör. När det hölls konferens om kustmiljön samlades över hundra personer i Söderåkra utanför Torsås. Många av dem från just Torsås kommun, där kustmiljöföreningar sedan många år arbetar för att få bättre vatten.

I år handlade det långt ifrån bara om strandkanten, utan istället fokuserade man på hur det ser längre inåt land.

– Eftersom allting som kommer via vattnet går ut i sundet måste vi ta det tidigare i systemet, säger Pernilla Landin från Torsås kommun som var med och organiserade dagen.

Har man tittat för mycket på strandkanten?

– Man har inte tittat för mycket, men har sett problemet där. Därför har man fått ett större engagemang utmed kusten.

Arbetade praktiskt

Under förmiddagen lyssnade över hundra personer på olika föredrag och på eftermiddagen åkte alla ut för att jobba praktiskt. Det handlade då om att sätta igen skogdiken, fixa bättre lekplatser för öringen och vassröjning.

Just i Torsås har många varit aktiva. 17 olika föreningar finns i dag och jobbar för ett renare Östersjön,  många av dem har varit igång länge.

– Människor som uppehåller sig vid kusten märker hur försämringen hela tiden pågår och då är naturligt att man från sitt eget perspektiv börjar fundera på vad vi kan göra, säger Rune Franzén som är ordförande i Torsås kustmiljögrupp.

Samarbetar med Litauen och Polen

Arbetet sprider sig nu allt mer, bland annat med hjälp av pengar från EU.

– Vi jobbar tillsammans med Kalmar, Torsås och Ronneby i Sverige och så är det Litauen, Kalingrad och Polen. Vi jobbar för att minska näringsutsläppen och för att samverka och ta goda exempel från varandras områden, säger Pernilla Landin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".