Roland Swedestam (S). Foto: Tobias Sandblad
Bergkvara

Slutförhandlingar om hamnen i Bergkvara

1:13 min

Torsås kommun tänker fortsätta satsa på hamnverksamhet i Bergkvara. Funkar inte det blir det bostäder. Kommunen vill lägga ner det egna hamnbolaget som inte är lönsamt, istället ska företag från regionen ta över verksamheten. 

Två stycken är med i slutförhandlingarna som är klara om någon vecka. 

– Så länge det finns möjlighet och behov hos bygdens företag att bedriva verksamhet i hamnen så kommer den att fortsätta, säger Torsås kommuns oppositionsråd Roland Swedestam (S).

Det är regionens sågverk och träindustrier som driver på och vill ha hamnen kvar.

Samtidigt kommer  de sönderfallna kajerna att rustas upp. Det innebär att diskussionerna om bostäder på hamnområdet läggs på is under överskådlig tid framåt. Men kommunen öppnar ändå upp för det på sikt.

För den som kommer in och ska driva hamnen får bara ett kort avtal på högst fem år, med möjlighet till förlängning.

– De intresserade företagen vill inte heller låsa fast sig för långa tider. Samtidigt vill vi se att det blir en verksamhet som fungerar med lossning och lastning av fartyg. Det är viktigt att det inte blir någon lagringsplats utan att det blir liv och rörelse på hamnområdet, betonar Roland Swedestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista